Inici Enrere català - castellano  
H E R M A N A M I E N T O S 
   
    Presentació  
       
Avinyó  
   
Alcanyís  
   
Vercelli  
   
Le Puy en Velay  
   
Tartous  
   
       
    Jocs Juvenils Europeus  
       
 
Jocs Juvenils Europeus
 

HISTÒRIA DELS JOCS JUVENILS EUROPEUS DE LES CIUTATS AGERMANADES

Després de l’agermanament de la ciutat de Tortosa amb la ciutat d’Avinyó (França) l’any 1964, i amb la ciutat d’Alcanyís l’any 1972, una delegació de Tortosa, a principis de l’any 1972, es va desplaçar a Avinyó i amb l’objectiu d’estretir més la relació amb aquesta ciutat, i ampliar a la joventut aquests contactes. Va proposar, realitzar unes trobades esportives entre les ciutats agermanades. Aquesta proposta va ser entusiàstica i ben rebuda per la ciutat d’Avinyó i per altres ciutats d’Europa i d'Àfrica presents, i que estan agermanades amb aquesta vila francesa: Wetzlar (Alemanya), Siena (Itàlia), Tarragona i Diorbel (Senegal).

Va ser Tortosa com a promotora i autora de la idea, l’encarregada d’organitzar, mitjançant el Comitè d’Agermanaments i el Patronat Municipal d’Esports, els I Jocs Juvenils de les Ciutats Agermanades, ampliant Tortosa amplià la seva invitació a totes les ciutats que mantenien relació amb la ciutat francesa.

Els Jocs es van celebrar del 3 al 7 de setembre de 1972. L’edat dels participants en aquella primera edició es va fixar dels 14 als 18 anys, i els esports que s'hi van practicar van ser: atletisme, bàsquet, handbol, i natació, per considerar que eren els més representatius, coneguts i practicats en totes les ciutats que hi participarien. Van confirmar la seva assistència les ciutats d’Avinyó, Wetzlar, Tarragona i Alcanyís. En total es van reunir un total de 226 participants, que hi van conviure durant els dies de celebració dels Jocs.

L’any 1973, la ciutat d’Avinyó va prendre el relleu, i va organitzar a la seva ciutat els II Jocs Juvenils de les Ciutats Agermanades, durant els dies 15 i 16 d’abril. Van participar en aquesta trobada les ciutats de Tarragona, Siena, Wetzlar, Alcanyís i Tortosa.

Coincidint amb els Jocs, la ciutat d’Avinyó va celebrar un nou agermanament amb la ciutat de Colchester (Regne Unit).

L’any 1974 va ser la ciutat de Wetzlar qui va organitzar els III Jocs Juvenils de les Ciutats Agermanades, en aquesta edició hi van participar Avinyó, Tortosa, Tarragona, Alcanyís, Siena i Colchester, juntament amb les ciutats de Hoorn (Holanda), Schladming (Àustria) i Berlin-Noukölln (Alemanya). En aquesta edició, els jocs es van anomenar III Jocs Juvenils Europeus de les Ciutats Agermanades.

Els Jocs s’han celebrat, fins a la data, en les següents ciutats: 1976 Colchester, 1978 Wetzlar, 1981 Siena, 1983 Tarragona, 1986 Avinyó, 1988 Colchester, 1990 Wetzlar, 1992 Tortosa, 1994 Siena, 1996 Tarragona, 1998 Orleans, 2000 Avinyó, 2002 Colchester, 2004 Wetzlar, 2006 Siena.

Tortosa va organitzar la XIX edició dels Jocs Juvenils Europeus de les Ciutats Agermanades l'any 2008. En aquesta edició van participar les ciutats d’Avinyó, Alcanyís, Le Puy-en-Velay, totes agermanades amb Tortosa i les ciutats de Wetzlar, Siena i Tarragona. En total, van participar-hi 320 esportistes en les següents disciplines: handbol, bàsquet, tennis, tennis taula, natació, atletisme i judo. Tarragona va ser la ciutat encarregada d'agafar el relleu de l'organització dels Jocs. L'última edició dels Jocs van tenir lloc l'any 2010