Inici Enrere  
L ' A J U N T A M E N T   I N F O R M A 

Data Codi Informació
A
19/03/2013 NP4483
Santiago de Santiago visita el conjunt escultòric dels Jardins del Príncep per la seva restauració
     

L'Ajuntament de Tortosa ha presentat el resultat de la rehabilitació dels vint-i-quatre grups escultòrics dels Jardins del Príncep, que va escolpir l'artista Santiago de Santiago (Navaescurial-Avila, 1925) fa gairebé 22 anys, en un projecte finançat per la Fundació José Celma Prieto, que va inaugurar el Príncep d'Astúries i de Girona el 23 de setembre de 1991. L'escultor avilès s'ha desplaçat expressament a Tortosa per comprovar el resultat d'una intervenció que ha seguit de molt a prop. En la presentació han assistit, a més de l'artista, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i els regidors de Cultura, Joaquim del Pino, i de Turisme, Alfredo Ferré.

Al llarg de les últimes dues dècades els Jardins del Príncep i el museu d'escultures a l'aire lliure ha estat l'únic equipament turístic municipal, en una oferta que s'ha ampliat els últims anys amb la incorporació de l'exposició permanent de la Catedral, els centres d'interpretació del Renaixement i de la Setmana Santa, i recentment amb el Museu de Tortosa. El conjunt escultòric de Santiago de Santiago ha estat, doncs, un dels principals atractius turístics i culturals de Tortosa en tots aquests anys. Els visitants han pogut gaudir de la bellesa d'unes escultures situades emmig d'un entorn privilegiat, un jardí romàntic a l'antic Balneari d'en Porcar, que inclou una interessant col·lecció botànica.

"L'home, la seva motivació i el seu destí." Així és com Santiago de Santiago va anomenar el conjunt d'escultures que fa un retrat panoràmic de tota la història, amb representacions de l'home primitiu, de les seves conquestes, el rebel castigat pels déus, la tragèdia d'Hiroshima i, fins i tot, la conquesta de l'espai. El monòlit central mostra les passions de la humanitat, el seu alliberament i el triomf final.

L'exposició a l'aire lliure i, per tant, a les inclemències del temps i a algun acte vandàlic, ha provocat el deteriorament d'algunes escultures. La intervenció, realitzada per la Fundició Artística Vila, ha comptat amb l'aval de l'autor de l'obra i ha suposat la restauració, neteja i encerat de totes les obres. El cost d'aquesta actuació ha estat de 26.426 euros.

L'alcalde ha recordat que aquest museu va ser possible gràcies a la iniciativa de l'alcalde del moment, Vicent Beguer, que avui s'ha afegit a la visita, i també al mecenes tortosí José Celma, que en va sufragar el cost. Ferran Bel ha dit que l'Ajuntament posarà en marxa un pla de manteniment per tal d'evitar la degradació del conjunt escultòric.

Simultàniament a la rehabilitació, l'Ajuntament ha instal·lat senyalització turística a tot l'entorn dels Jardins del Príncep, amb un cost de 5.520 euros.

Les dues intervencions s'han fet amb càrrec al Pla de Foment Turístic de Tortosa, finançat per l'Ajuntament de Tortosa i la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya.

Santiago de Santiago és un artista autodidacta que ha estudiat escultura a França, Itàlia i Japó. El domini de totes les tècniques escultòriques i materials, des de la pedra volcànica, fins al bronze, poliéster, fang i fusta, han portat la seva obra a ser exposada en molts països. El conjunt escultòric de Tortosa és l'obra més gran que ha fet mai l'artista avilès.Recomanar a una altra persona
Introdueix el correu electrònic:
Introdueix el teu nom:
Introdueix el teu email:  
Si observeu alguna errada en les dades, feu-nos-ho saber aqui.