Inici Enrere  
L ' A J U N T A M E N T   I N F O R M A 

Data Codi Informació
A
29/01/2016 NP5762
Tortosa homenatja el professor Manuel Pérez Bonfill, que rep la distinció de Fill Predilecte de la Ciutat
     

L'Ajuntament de Tortosa ha celebrat avui l'acte de nomenament del professor Manuel Pérez Bonfill com a Fill Predilecte de la Ciutat. L'alcalde i la Corporació municipal, junt a altres autoritats i una àmplia representació del món de la cultura i de la societat civil tortosina i de les Terres de l'Ebre, s'han citat aquest vespre a l'Espai Sant Domènec per acompanyar Pérez Bonfill, el professor de teatre de tota la vida de l'Institut Joaquim Bau i responsable d'algunes vocacions artístiques que després han esdevingut professionals de l'escena. Entre els assistents diversos companys professors i ex-alumnes que, més de dues dècades després de jubilat, parlen de Manuel -Manolo- Pérez Bonfill amb autèntica devoció.

Catedràtic de llengua i literatura castellanes, pioner de l'ensenyament del català durant els primers anys de la democràcia, director de teatre, cronista cultural, assagista, escriptor, poeta i agitador cultural. Al costat d'altres intel·lectuals com Gerard Vergés, Frederic Mauri, Zoraida Burgos, Ricard Salvat i molts altres, ha contribuït a la dinamització social i cultural del seu entorn. Pérez Bonfill ha rebut nombrosos reconeixements, entre els quals la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. Avui, en el marc del reconeixement que li ha fet l'Ajuntament de Tortosa, la trajectòria de Pérez Bonfill ha estat objecte de glossa per part d'un ex-alumne i ex-professor de l'Institut, Manel Ollé, company seu, qui ha recordat la profunda estima que professava per les llengües i per la cultura. "Ens explicava el programa de classe, el que tocava, però sempre anava més enllà, posant l'accent en altres noms de la cultura universal, des de Pablo Neruda a Gabriel Ferraté o Mossèn Manyà. Pérez Bonfill ens va fer créixer. Hauria pogut ser professor de literatura en qualsevol universitat del món." I, en l'àmbit del teatre, la seva especialitat docent, Ollé ha asseverat que Pérez Bonfill va posar a Tortosa les bases d'un teatre nacional.

Un altre ex-alumne, deixeble de Pérez Bonfill, Emigdi Subirats, ha posat veu a la poesia de l'homenatjat, acompanyat a la guitarra per Pau Cardona. Subirats ha explicat els actes que s'han impulsat a la ciutat en el marc de l'Any Pérez Bonfill, que se celebra enguany coincidint amb el 90è aniversari del professor.

L'alcalde, Ferran Bel, ha dit que aquest no és només un reconeixement de l'Ajuntament, sinó que ho és de la ciutat de Tortosa i del conjunt de la ciutadania, que valoren el compromís polític, pedagògic i cultural de Pérez Bonfill. Bel ha agraït a la regidora de Cultura, Dolors Queralt, el fet d'haver estat una de les principals promotores d'aquest homenatge.

En el torn dels portaveus municipals, la representant del grup de CiU, Meritxell Roigé, ha dit que avui Tortosa homenatja "un dels grans de la cultura de casa nostra, un referent per a molts estudiants que el van tenir de professor, als qui ensenyava a pensar perquè ningú pensés per ells". El portaveu d'ERC, Josep Felip Monclús, ha dit que aquest és un homenatge merescut per al Pérez Bonfill home i escriptor, i ha recordat que "les seves classes ens van fer lliures i estimar la llengua". El regidor portaveu del grup Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha qualificat Pérez Bonfill de "ciutadà exemplar" per la seva lluita política i el treball "incansable" amb la cultura i l'educació. De la seva banda, el portaveu del PSC, Enric Roig, ha dit que l'acte d'avui era "just i necessari", perquè implica reconèixer la seva trajectòria vital i cultural, la d'un "home culte, amable i enemic de la mediocritat". El regidor portaveu de la CUP ha fet notar el compromís de Pérez Bonfill amb la democràcia i l'antifranquisme, i ha assenyalat que Tortosa "creix com a ciutat" amb aquest homenatge. El portaveu del PP, Xavier Dalmau, ha reiterat el valor de la trajectòria vital i cultural de l'homenatjat.

A les acaballes de l'acte, l'homenatjat ha dirigit unes paraules a un públc, que l'ha escoltat dempeus, per dir que "l'únic mèrit que tinc és haver intentat ser amic dels meus amics, dels meus conciutadans i d'aquelles persones compromeses amb la cultura, la política i el seu poble".

Comparteix amb


Recomanar a una altra persona
Introdueix el correu electrònic:
Introdueix el teu nom:
Introdueix el teu email:  
Si observeu alguna errada en les dades, feu-nos-ho saber aqui .