Inici Enrere  
L ' A J U N T A M E N T   I N F O R M A 

Data Codi Informació
A
02/03/2017 NP6014
L'Ajuntament redactarà un catàleg de vestigis de la Guerra Civil d'acord amb una sentència que no altera el mandat popular d'impulsar la reinterpretació del monument a la Batalla de l’Ebre
     

Bel ha defensat una lectura atenta de la sentència, així com de la demanda, per comprovar que l’advocat Ranz es limita a demanar l’elaboració del catàleg i a la “retirada immediata d’escuts insígnies, plaques, drets i honors, o altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació de la sublevació militar, i repressió de la dictadura al municipi, recollides en el catàleg de vestigis”, sense que es faci una referència explícita al monument a la Batalla de l’Ebre. El fallo, explica l’alcalde, “no desvirtua per a res la línia de treball que emana de la consulta popular no referendària de l’any passat”, al temps que assenyala que “treballem amb la voluntat de complir amb el calendari previst, impulsant la reinterpretació del Monument dins d’aquest mandat”.

La sentència recorda l’article 15 de la Llei de Memòria Històrica en els seus tres apartats. El primer, en què insta les administracions a adoptar les mesures oportunes per retirar escuts, insígnies,... commemoratives d’exaltació, personal o col•lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura. El punt 2 del mateix article assenyala que “el que s’ha previst en l’apartat anterior no serà d’aplicació quan les mencions siguin d’estricte record privat, sense exaltació dels enfrontats, o quan concorrin raons artístiques, arquitectòniques o artístico-religioses protegides per la llei”, on s’inclouria el Monument a Batalla de l’Ebre, protegit amb la figura de Bé Integral del Patrimoni Cultural Català (BIPCC). Atenent als efectes de protecció patrimonial del punt anterior, el punt 3 del mateix article estableix que “El Govern de l’Estat col•laborarà amb les Comunitats Autònomes i les Entitats Locals en l’elaboració d’un catàleg de vestigis relatius a la Guerra Civil i la Dictadura als efectes previstos en l’apartat anterior.”

L’alcalde ha volgut recordar que mai cap moció política o popular, ni el Síndic de Greuges, ni el Parlament de Catalunya han demanat la redacció de l’esmentat catàleg, que ara farà l’Ajuntament, per tal de poder aplicar l’article 15.2, i ha assenyalat que la protecció del Monument no la va impulsar el seu govern municipal, sinó l’anterior.

En relació al calendari per a la reinterpretació el Monument, que l’alcalde ha tornat a precisar que l’Ajuntament només pot impulsar, en no ser-ne titular, ha afegit que s’està treballant per determinar qui n’és el propietari, i que només si ningú el reclama i fan una declaració amb valor jurídic en aquest sentit, el consistori –malgrat no ser-ne titular- podrà, de manera subsidiària, actuar per reinterpretar-lo amb totes les garanties legals.

En definitiva, ha recordat l’alcalde Ferran Bel, la sentència “avala la posició de l’Ajuntament de Tortosa durant molts anys”, desestima la petició del demandant que el catàleg es faci en 10 dies, no diu res sobre la titularitat del Monument i no altera el treball iniciat pel consistori per impulsar la seva reinterpretació d’acord amb la consulta realitzada. Bel ha retret a l’advocat Ranz, a qui ha qualificat de mediàtic, que “expliqui unes coses en públic i que, després, les demandes que acaba presentant acabin dient coses ben diferents”.

Informació addicional
Comparteix amb


Recomanar a una altra persona
Introdueix el correu electrònic:
Introdueix el teu nom:
Introdueix el teu email:  
Si observeu alguna errada en les dades, feu-nos-ho saber aqui .