Inici Enrere català - castellano  
C A R L E S   V   I   T I Z I A N O 
Turisme 

L’AUTOR: ANTONI CASANOVA

Antoni Casanova i Estorach nasqué a Tortosa l’any 1847. A l’edat de 13 anys ingressà a l’Escola de la Llotja de Barcelona. L’any 1865 fou pensionat pel comerciant Josep Vidal i Ribas, i es matriculà a l’Escuela de Sant Fernando, a Madrid. Allí prepara la primera obra de gran format i de tema històric, El rei Alfons VIII arengant la seva host abans de la batalla de las Navas de Tolosa, gràcies a la qual rebrà una menció honorífica a l’Exposició Nacional de 1866. L’any 1870, torna a Barcelona, i a l’Exposició d’aquell any guanya una medalla i una pensió de la Diputació de Barcelona per anar a estudiar a Roma.

De l’any 1871, són els retrats dels pares del pintor Lluís Masriera i Roses, avui situats a les escales interiors de l’Ajuntament de Tortosa.

A Roma estudia els grans mestres en els museus. Cal destacar de la seva estada a la ciutat el contacte i l’amistat amb Fortuny, a qui seguirà en la línia d’obres anecdòtiques i cortesanes.

L’any 1875, viatja a París on, un any després, porta per primer cop un quadre a l’Exposició Nacional. Casanova triomfa a França, i es relaciona amb l’ambient cultural més selecte. Des d’aquesta ciutat envia obres a les Exposicions Nacionals de Madrid, on rep medalles i honors.

L’any 1892, farà un petit viatge a Tortosa, ciutat que li mostra el seu reconeixement. L’any 1896, a l’edat de 49 anys, mor a París.

 

EL RETROBAMENT D’UNA OBRA: CARLES V I TIZIANO

L’afortunada notícia per a la ciutat del retrobament d’un llenç d’Antoni Casanova esdevé en un moment important, i coincideix amb la celebració dels 100 anys del Museu de Tortosa, any de reflexió sobre el futur de tan volguda institució, i de disseny d’un projecte museístic que regeneri i dignifiqui el nostre conjunt patrimonial amb la finalitat d’assolir les funcions de conservació, d’estudi i de difusió que li pertoquen.

És també un moment en què la nostra ciutat prepara la celebració de la V edició de la Festa del Renaixement, acte promocional de la ciutat des d’un doble vessant turístic i cultural, al voltant de la figura de Carles V i sota el lema Les festes de l’Emperador, ja que coincideix amb el 500 aniversari del naixement, que se celebra arreu d’Europa.

Cedida per la Generalitat de Catalunya a l’Ajuntament de Tortosa l’obra es trobava al Palau Marc. Forma part del conjunt de pintures d’història de gran format que realitzà Casanova, que conformava també entre d’altres obres la dissortadament desapareguda Els darrers moments de Felip II, regalada pels germans del pintor al Museu de Tortosa després de la mort d’aquest, i desapareguda durant la darrera Guerra Civil.

Signat per Casanova a París l’any 1878, el tema de l’obra consolida la reconstrucció mítica de la figura de l’artista a través del tracte familiar amb els poderosos. Narra l’anècdota que versa sobre com l’Emperador s’ajup per recollir el pinzell que ha caigut a Tiziano, mostra de l’admiració que sent per ell. Especialment apreciada dins del repertori de la pintura historicista, l’escena la podem retrobar en d’altres autors com Domenico Pellegrini (Parma, Galleria Nazionale), Modesto Faustini (Brescia, Pinacoteca Tosio Martinengo), o José Parra Piquer (València, Museu de Belles Arts).