El projecte a Tortosa
Programa Treball als Barris – Convocatòria 2007

El Programa arranca el 31 de desembre de 2007, després d'un intens procés de selecció de tot el personal necessari per a iniciar els projectes que es realitzen durant la primera meitat del exercici 2008.

Els projectes s'agrupen en diferents línies d'actuació:

A. Programes de qualificació professional (Plans d'Ocupació)
B. Cursos de Formació
C. Desenvolupament Local: AODL i Campanyes de difusió

 

A. Programes de qualificació professional (Plans d'Ocupació)
 
Son actuacions adreçades a aquelles persones que no tenen assolit un nivell mínim de qualificació (ESO o similar) com poden ser els nouvinguts (menys d’un any) de països extracomunitaris, les persones en risc d’exclusió social, les dones d’entorns rurals o les dones en risc de violència masclista.

Es tracta, per tant, d’accions on es puguin incloure, a més dels continguts mínims per a l’aprenentatge d’una professió, altres continguts formatius sobre la realitat social de l’entorn més proper (el barri) i més allunyat (la ciutat, la comarca, el país i Europa), coneixements lingüístics bàsics (català i castellà), coneixements sobre el mercat de treball, hàbits de treball, introducció d’aspectes emprenedors, etc..
                       
      En aquesta línea l'Ajuntament ha tirat endavant 11 Plans d'ocupació en diferents àrees d'actuació dins del barri, com son

 

Mediació intercultural:

Amb l’atenció als xiquets de 6-12 anys, gràcies a les activitats de lleure i treball en equip desenvolupades a les places del Nucli Antic i amb la col·laboració de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, pel Projecte Itinerant per la Interculturalitat (PII). S’ha ates a més de 30 xiquets al dia.

Amb l'equip de mediadors sociolaborals del CFO, s’ha facilitat l'accés al mon laboral i a la formació de persones dels col·lectius gitano i marroquí, els mes presents al barri, solucionant conflictes i facilitant la comunicació entre els usuaris i personal del centre.

Per promoure l'associacionisme, la integració i la convivència entre els diferents col·lectius que viuen al barri, mitjançant el projecte Dónes per la convivència, que han constituït un grup de debat i de apropament als costums de cada col·lectiu per millorar la convivència al barri.

 

Atenció a les persones:

S'ha creat l'Oficina d'Acollida com a prova pilot per que esdevingui un servei permanent a l'Ajuntament. El servei dona informació als nouvinguts en la seva llengua d'origen facilitant-los l'accés als serveis de la ciutat i informant-los dels seus drets i deures com a ciutadans, derivant els usuaris als serveis on han de solucionar les seves demandes i facilitant-ne la seva integració a la ciutat.
               
S’ha realitzat un estudi de les condicions de vida de la gent gran que viu als barris del nucli antic, atenent l’alt grau d’envelliment de la població en aquesta àrea. S’han realitzat visites a domicili per conèixer la seva realitat i extreure conclusions que permetran al departament d’Acció Social desenvolupar accions concretes per atendre a aquestes persones.
           
           


Dinamització de Serveis Municipals al barri:

El Centre Obert Sant Francesc, treballa amb una trentena de xiquets dels barris del nucli antic, per a la seva educació. Hem comptat amb un dinamitzador d’aquest espai, per a cercar una major implicació del col·lectiu gitano a les activitats del centre, així com millorar en l’organització i distribució d’aquestes activitats.

L’Espai Obert d’Aprenentatge, treballa amb el col·lectiu de dones del barri, per a la seva millora personal amb activitats i cursos de formació que afavoreixen la seva integració al barri. Hem comptat amb dues dinamitzadores que han apropat l’Espai al col·lectiu gitano i ha potenciat les activitats orientades al col·lectiu marroquí.

Hem comptat amb uns dinamitzadors per a apropar i afavorir l’accés del les noves tecnologies a la gent del barri, per a reduir el seu risc d’exclusió social i laboral. S’ha instal·lat el Telecentre a la Biblioteca Marcel·lí Domingo, augmentant així al barri els punts d'internet d'accés públic (PIAP), s'ha multiplicat per cinc el nombre d’usuaris, que a més es beneficien dels cursos d’informàtica que s’imparteixen.

 

Formació i Inserció laboral:

El CFO compta amb un servei d’intermediació i d’inserció laboral. Aquest servei s’ha vist reforçat amb una tècnica d’inserció laboral per als usuaris del nucli antic, que els informa de les ofertes de treball, els orienta dels cursos a realitzar per a la seva formació professional i els facilita elements de recerca de feina, per millorar l’accés al mercat de treball dels col·lectius mes desfavorits.

S’ha contractat un coordinador de formació que ha impartit classes de llengua catalana i informàtica a les persones contractades per als plans d’ocupació. S’han establert diferents grups per nivells i s’han programat diferents activitats en funció del seu grau de comprensió. Aquesta formació millora la seva qualificació professional i personal i redueix el seu risc d’exclusió social.

 

Manteniment d’espais públics del barri:

S’ha creat una brigada de treballadors que, en coordinació amb els tècnics municipals, han desenvolupat accions de rehabilitació en voreres dels carrers del barri, instal·lació de mobiliari urbà, reparacions puntuals i d’urgència atenent les peticions que els veïns del barri. De fàcil identificació, han donat suport a la resta de les actuacions urbanístiques que l’Ajuntament ha engegat mitjançant el pla d’actuació de la Llei de barris.

 

B. Cursos de Formació

Curs Integral de qualificació professional

Per a millorar l'ocupabilitat de les persones del nucli antic que volen incorporar-se al món laboral i que presenten una sèrie de carències formatives i personals, com ara manca de motivació i desorientació que dificulta el seu accés a un lloc de treball, s'ha dut a terme una formació integrada, que comprèn diverses mesures relatives al coneixement de la conjuntura actual del mercat laboral, així com la orientació cap a la recerca d’un lloc de treball i una qualificació professional ocupacional més específica.

Es vol assolir així un nivell de formació bàsica en l’ús de les eines ofimàtiques, la normativa en matèria de seguretat i condicions de salut al treball, les mesures necessàries a complir per evitar riscos laborals i el respecte i normativa vers el medi ambient que s'utilitzen habitualment. Que els alumnes coneguin els recursos socials, laborals, sanitaris, legals que hi ha al seu abast i la manera d’accedir-hi.

Altres objectius del programa son que els alumnes aprenguin a comunicar-se en català, que prenguin contacte amb el món laboral, entenguin el que és la cultura, diversitat cultural, multiculturalitat, convivència, globalització, fet migratori, que aprenguin quins son els seus drets i quines les seves obligacions com a ciutadans i ciutadanes.

 

Cursos d’iniciació a la informàtica i Internet

Per a millorar les competències professionals dels treballadors i les treballadores amb risc de fractura digital del nucli antic, s'han programat cinc cursos d'informàtica bàsica per a que els alumnes assoleixin coneixements i habilitats referents a la iniciació a la informàtica i Internet.

D’aquesta forma els objectius dels cursos son, entre altres, aconseguir que els alumnes aprenguin les funcions bàsiques d’un ordinador per a emprendre tasques senzilles de processament i obtenció de la informació i diferenciar els tipus d’aplicació a utilitzar en funció de la tasca a desenvolupar, així com saber diferenciar cadascun dels protocols, serveis i aplicacions d’Internet, emprant les funcions principals per a la navegació per la xarxa i enviar/rebre correu electrònic, etc.
           
           

C. Desenvolupament Local: AODL i Campanyes de difusió

Director del Programa Treball als Barris (AODL)

S’ha contractat un director tècnic del programa, que es l'encarregat d’iniciar el projecte i promoure i desenvolupar tot tipus d’activitats i programes per tal de millorar la qualitat de vida del barri, entenent per qualitat de vida tant a nivell social com laboral.

El director treballa a partir del coneixement del barri i les seves possibilitats a nivell de: millorar la cohesió social, millorar l’ocupabilitat de la gent del barri, millorar la visió del barri que tenen tant els habitants del barri com la resta de la ciutat, conèixer i divulgar les línies d’actuació del PinCAt i potenciar l’activitat econòmica del barri.

Ha de tirar endavant totes les actuacions ocupacionals, cursos de formació i campanyes de difusió del PinCAt. Es la persona de referència dins l’Ajuntament per a coordinar les actuacions

 

Campanya difusió del PinCAt a la ciutat

L’inici de les actuacions del PINCAT produeixen, lenta i progressivament, una transformació que ara per ara es visualitza de forma puntual, aïllada i sovint desconeguda, amb diferents ritmes, impactes i beneficiaris. Internament, hi ha pocs signes que facin visibles i partícips als ciutadans de l’entorn dels canvis experimentats. Fora dels barris d’atenció especial, la ciutat viu tancada a l’experiència i a l’esforç d’aquesta transformació.

La campanya de difusió es l’eina per a informar al conjunt de la ciutadania, les actuacions i projectes que l’Ajuntament està duent a terme al nucli antic de la ciutat. Cal fer visibles els avenços per poder-nos-en fer partícips

Estableix les condicions per harmonitzar les diferents intervencions realitzades pel serveis municipals, incidir en la gestió òptima i acostar a la ciutadania el coneixement dels principis i dels procediments d'intervenció i de participació en els diferents programes del PINCAT, ha d'assegurar un plantejament eficaç en l'assentament dels pilars de desenvolupament de l'àrea urbana.

Així, després de les diferents referències dins la premsa oral i escrita tant a nivell local, com provincial i autonòmic, de les diverses actuacions en marxa, la campanya es centra en la posada en marxa de l’Oficina del Nucli Antic on des d’on es farà difusió entre la ciutadania del projecte PinCAt, del programa Treball als Barris


Campanya per a la realització del web del  PinCAt

El PinCAt és un projecte complex l’impacte del qual afecta directament o indirectament a tota la ciutadania. La majoria de la població no té veritable consciència ni del seu caràcter integral, ni del seu abast, i consideren que té repercussions solament a la zona d'intervenció directa, és a dir, el nucli antic.

El web que esteu visitant en aquests moments és el resultat d’una campanya engegada dins del programa Treball als barris, per tal de transmetre l’abast i complexitat del projecte, la varietat i la diversitat dels projectes que el conformen:

- Les actuacions urbanístiques: de millora dels espais col·lectius i comuns, del mobiliari urbà, i de les xarxes d’infraestructures, així com la política d’ajudes econòmiques per a la rehabilitació dels habitatges.

- Les actuacions i programes de caràcter social: La dotació d’espais per a què la gent del barri pugui dur a terme les seves activitats de caràcter cultural, social, de lleure, i disposi d'espais comuns de relació. La implantació de programes d’educació i formació i d’integració en els camps social i laboral, destinats als col·lectius que no parteixen amb igualtat d‘oportunitats.

Aquest web us permetrà l’accés directe a la informació actualitzada, de forma ininterrompuda durant les 24 hores, els 365 dies de l'any. A més, us permet estar al dia amb el cercador d’actuacions i ofereix a l’Ajuntament la possibilitat de disposar d’una eina de participació de gran abast entre la població.