El teu navegador no accepta script
Inici Enrere català - castellano  
B I T E M 
Ajuntament de Tortosa - Bítem
   
Inici  
   
Salutació  
   
Junta Veïnal  
   
Equipaments  
   
   
Habitants  
   
El poble  
   
Patrimoni  
   
Festes  
   
Patrimoni
 

Mas del Bisbe

Residència episcopal que s'ajusta arquitectònicament a aquella singular arquitectura medieval de la Catalunya occidental: pati porticat amb un doble sistema de galeries, amb estança orientada al riu i la gran sala restaurada i parcialment refeta, també amb capella lateral que un dia, en ésser restaurada, ens oferirà la seva bella imatge, recuperant aquell bell rosetó que és únic per aquest entorn. Malgrat que hi ha jardins o zones d'esbarjo, abans el riu arribava al peu de la capella, on desembarcava el bisbe, que havia vingut navegant des del palau de Tortosa, on encara existeix la porta de l'embarcador i, sota el carrer, les graonades de pedra que permetien baixar-hi. L'església del Mas del Bisbe era dedicada a la Mare de Déu i, des de llavors ençà, que fou coneguda amb el nom de Santa Maria de Bítem, hi concorre la disseminada població bitemenca. La Festa de Santa Maria de Bítem se celebrava el dia 8 de setembre, però es tenen notícies de diverses processons fetes des de Tortosa, rogatives en temps de grans sequeres o necessitats. Silvestre Garcia Escolana era de Toledo i fou nomenat bisbe de Tortosa el 4 de maig de 1702, probablement un home de confiança de la nova dinastia borbònica. El bisbe toledà, el 1713, feia desaparèixer el nom de la Mare de Déu o de Santa Maria de Bítem i posava al seu lloc la patrona del seu poble, ?la Virgen de la Oliva?, declarant-la patrona del lloc i desplaçant per sempre la mare-de-déu bitemenca.

Masada d'en Gassol

El III Exèrcit napoleònic, comandat pel mariscal Suchet, el 1810 atacava Tortosa baixant pel riu des de Saragossa. Els francesos es van instal·lar a Bítem i, a la Torre d'en Navarro, organitzaren l'hospital que acollia els ferits a la batalla de Tortosa. Navarro era un canonge de la Seu de Tortosa que havia adquirit l'esmentada torre o masada, que havia estat una residència jesuïta. La Torre passarà després al nebot del canonge, Ferran Navarro, un destacat intel·lectual i viatger tortosí que fou diputat a les Corts de Cadis de 1812. L'any 1900 la Torre va ser comprada per Isidre Gassol, un senyor de Barcelona que havia tornat de Cuba dos anys abans, al 1898, quan Espanya va perdre Cuba i les Filipines. Aquest senyor tenia l'esperit emprenedor de tots els que es van embarcar per a ?fer l'Amèrica?, i que ell ho va aconseguir. Amb la finca que havia comprat de dos-centes hectàrees tenia un projecte de colonització com els que ja havia desenvolupat a Cuba. Establí un rec per tota la finca amb l'aigua del riu i la distribuí per les dues-centes hectàrees. Va sembrar cereals i verdures, i plantà cítrics i arbres de fruita dolça. Després construí les cases per a les famílies dels jornalers al voltant de dos places: ?la de Dins? i ?la de Fora?, una fàbrica de fer farina (la Farinera) i una fàbrica d'alcohol. Al final de tot, el senyor Gassol es construí una mansió de vuit-cents metres quadrats, de dos pisos, cada un envoltat de galeries porticades i grans jardins amb abundants palmeres. Li va posar el nom de Colònia Gassol. No obstant, el poble sempre l'ha anomenat La Masada i, per extensió i situació geogràfica, li diuen la Masada de Bítem. L'any 1907, el rei inaugurà el Canal Esquerre de l'Ebre. La Colònia Gassol es va vestir de festa, perquè, tot baixant de Tivenys, el rei i la comitiva es va parar a la Masada i el rei imposà la placa al mèrit agrícola al senyor Gassol, que ja era senador a Madrid. Quan va morir el senyor Gassol, la finca es va posar a la venda. La venda es va fer per parcel·les i els compradors van ser la gent que menys terra tenia per treballar.

Torre de la Merla

Torre situada al camí del Lligallo de Bítem. Època (1149-1466), segle XIV, i d'estil gòtic.

Mas del Marquès d'Alós

Mas situat a l'antiga finca del Marquès d'Alós, al barri de Santa Rosa. Època (1466-1648), segle XVI, i d'estil renaixentista.

Creu de Terme

Creu situada a la sortida del poble en direcció a Tivenys. Època (1149-1466), segle XV, i d'estil gòtic.

Mas de Miravalls

Situat al camí de Miravalls, prop de l'edifici del motor de la Comunitat de Regants de la Masada. Època (1860-1939), segle XIX, i d'estil neoàrab.

Plataner

Declarat arbre monumental de Catalunya. Espècie Platanus x hispànica.

Illa d'Audí

Illa fluvial que forma part, des de l'any 1992, del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i, des de l'any 1995, de la Reserva Natural de Fauna Salvatge.

Jaciment ibèric de les Planetes i vil·la romana de Barrugat

Descobert al novembre de 1910 durant les obres del Canal de l'Esquerre del riu Ebre.

Parc Eòlic del Baix Ebre

Dins del terme de Bítem està situat el Parc Eòlic construït en una primera fase per l'empresa Terra Nova. Recentment s'hi ha instal·lat un altre parc eòlic amb 36 aereogeneradors, situats en bona part a la mateixa partida i construïts per l'empresa Ecovent.

Rutes per caminar

L'any 2008, promogut per la Regidoria de Medi Ambient es va senyalitzar i adequar dos senderes. La primera va del Mas de Lledó fins al cim de Montaspre. La segona, porta des del camí del Mas de Lledó fins a la cova de la Vall d'en Rubí. Totes dues estan senyalitzades amb panells informatius que indiquen la flora, la fauna i el recorregut total de la ruta.

Personatges:

Arnau de Jardí
Bisbe de Tortosa (1272-1306). Entre el 1274 i el 1279 revisà, juntament amb Ramon de Besalú i Domènec de Terol, el llibre dels Costums de Tortosa i en féu la versió definitiva. En homenatge a aquest bisbe, Bítem li dedicà el carrer principal.

Isidre Gassol
Nascut a Barcelona, va emigrar a Cuba. Feta la fortuna i casat amb una cubana nascuda a Catalunya, va retornar a Barcelona i es convertí en un important empresari. Va formar part del Partit Liberal-Dinàstic pel qual arribà a diputat a les Corts i a senador. Va comprar la finca de La Masada on va construir-hi una segona residència per a la seva família.