Inici Enrere  
T U R T U X A,   C I U T A T   D ' A L - A N D A L U S 
Turisme 
Ajuntament de Tortosa
 
 Senyalitzada
SÍ  
 Durada
1 h 30 min  
 

Introducció

Des de principis del segle VIII, i fins l'any 1148, Tortosa va estar sota domini andalusí. En aquesta època la ciutat va ser un enclavament estratègic des d'on es controlava les comunicacions cap als territoris del nord, i que dominava la via fluvial que permetia l'accés a les terres de l'interior. Extrem més septentrional d'Al-Andalus i centre d'un dels regnes de taifes més actius, l'urbs fou força important des dels punts de vista econòmic i cultural dins l'entramat de regnes que sorgiren a partir de la crisi del Califat de Còrdova.

 
 
Descripció del recorregut
 
 

 El recorregut per la Tortosa andalusina s'inicia al carrer Jaume Ferran i Clua, a la vora del riu Ebre, per a arribar a la Catedral, indret on tradicionalment s'ha situat la Mesquita Major de la Medina. El desaparegut edifici, construït l'any 955, tenia cinc naus amb atri. Després de la reconquesta, l'espai fou consagrat i utilitzat com a temple cristià. La desapareguda seu romànica es bastí anys més tard.

De camí cap al castell, encastada en els murs catedralicis exteriors del carrer de la Suda, hi ha una còpia de la làpida fundacional de les drassanes del segle X, construïdes en època d'Abd al-Rahman III, gran impulsor de les obres públiques. La peça original, realitzada per l'escultor 'Abd allah b. Kulayd en escriptura cúfica florida pròpia del període califal, es conserva actualment a la Seu.

La passejada pel carrer de Sant Felip Neri i la costa de Capellans ens porta a l'alcassaba o recinte fortificat, després de deixar a la dreta l'edifici dels Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties, fundats al segle XVI per a l'adoctrinament dels moriscs o nous cristians.

En salvar un fort desnivell, tot travessant els panys de muralla del pati d'armes, s'accedeix a l'interior del Castell de la Suda o de Sant Joan. La impressionant fortificació domina Tortosa i el riu, i és vigia de la vall baixa de l'Ebre.

Aquest sembla que va ser el nucli primitiu de Tortosa, a causa de la seva privilegiada situació estratègica. Els romans hi edificaren l'antiga acròpolis de l'anomenada aleshores Dertosa i aixecaren les primeres estructures emmurallades. La seva importància com a fortificació es remunta, però, al segle VIII, amb l'arribada dels musulmans. És llavors que, sota el manament del califa Abd al Rahman III, es construeix el castell de la Suda, mirador privilegiat de la ciutat.

Tot just en arribar al cim, a l'esquerra, abans de penetrar a l'esplanada, hi ha una antiga necròpolis àrab (segles X-XII) l'única a cel obert que es conserva a Catalunya. Alguna de les tombes conserva l'estuc original. Al centre del recinte es construí l'enorme pou, de gran diàmetre i profunditat, que s'alimentava de les aigües de l'Ebre.

 
Castell de la Suda o de Sant Joan Làpida fundacional de les drassanes del segle X Antiga necròpolis àrab Failed to load the language text from the XML file.
C:\inetpub\wwwroot\tortosa\Html\../../idiomes/comuna/peu.xml